Мета та завдання навчальної дисципліни
Мета вивчення. Основною метою викладання дисципліни є формування комплексу теоретичних знань і умінь щодо розробки та здійснення кадрової політики на туристичних підприємствах, добір та розміщення персоналу, його оцінювання та навчання, забезпечення цілеспрямованого використання персоналу організації.
Завдання вивчення дисципліни:
вивчення теоретичних основ управління персоналом, питань набору, розвитку, адаптації, атестації та мотивації персоналу із врахуванням вітчизняного й зарубіжного досвіду;
розкриття соціально-психологічних особливостей управління, психології управлінської діяльності, психологічних особливостей й організації в управлінні, а також різноманітні прикладні проблеми;
набуття студентами практичних навичок та умінь щодо застосування сучасних методів, прийомів управління персоналом організації, проведення розрахунків показників ефективності роботи персоналу.
За підсумками вивчення дисципліни студент повинен:
знати:
ключові поняття і терміни кожної теми модуля;
роль та значення управління персоналом як науки і як специфічної функції менеджменту;
сутність сучасних концепцій і теорій управління персоналом, етапи історичного розвитку управління персоналом;
принципи формування, етапи розвитку і ознаки колективу, його соціального розвитку;
формування та аналізування кадрового потенціалу в організаціях;
організація набору і відбору персоналу у конкретних умовах;
атестування персоналу та використання її результатів;
управління процесом розвитку та руху персоналу;
оцінювання ефективності та результативності управління персоналом;
соціальне партнерство в організації.
вміти:
розкривати зміст ключових понять і термінів кожної теми та модулів;
планувати розвиток трудового колективу;
адаптувати методи управління персоналом до умов функціонування туристичного підприємства;
використовувати сучасні методи добору, відбору кадрів;
володіти методикою проведення співбесід, телефонних розмов, анкетування, інтерв’ю з представниками різних рівнів управління організації.
Інформаційний обсяг навчальної дисципліни
Змістовий модуль 1. Принципи і методи управління персоналом туристичного підприємства
Тема 1. Сучасні стратегії і моделі управління персоналом туристичного підприємства
Тема 2 . Технологія найму та відбору персоналу туристичного підприємства
Змістовий модуль 2. Механізми розвитку персоналу туристичного підприємства
Тема 1. Делегування як ефективний інструмент управління персоналом
Тема 2. Комунікації в управлінні персоналом туристичного підприємства
Тема 3. Сутність командоутворюючих процесів в управлінні персоналом
Викладач: Патлах І.М., к.політ.н., доцент кафедри «Міжнародного туризму»
Найменування показників
|
Галузь знань, напрям підготовки, освітньо-кваліфікаційний рівень
|
Характеристика навчальної дисципліни
|
денна форма навчання
|
заочна форма навчання
|
Кількість кредитів – 4
|
Галузь знань
1401 сфера обслуговування
(шифр і назва)
|
Варіативна частина
Цикл: професійно-орієнтовна
|
Напрям підготовки
6.140103 Туризм
(шифр і назва)
|
Модулів – 2
|
Спеціальність (професійне
спрямування):
___Туризмознавство___
|
Рік підготовки:
|
Змістових модулів – 2
|
4-й
|
4-й
|
Індивідуальне науково-дослідне завдання ___________
(назва)
|
Семестр
|
Загальна кількість годин - 120
|
8-й
|
8-й
|
Лекції
|
Тижневих годин для денної форми навчання:
аудиторних – 30
самостійної роботи студента − 83
|
Освітньо-кваліфікаційний рівень:
бакалавр
|
10 год.
|
2 год.
|
Практичні, семінарські
|
20 год.
|
4 год.
|
Лабораторні
|
− год.
|
− год.
|
Самостійна робота
|
83 год.
|
100 год.
|
Індивідуальні завдання:
|
7 год.
|
14 год.
|
Вид контролю: залік
|
|
|
|
|
|
Розподіл балів, які отримують студенти
Кожен змістовний модуль оцінюється за 100-бальною шкалою.
Під час контролю враховуються наступні види робіт:
− активність студента на практичному занятті оцінюється в 10 балів: 5 практичних занять у першому модулі (5х10=50) та 5 практичних занять у другому модулі (5х10=50);
− виконання індивідуального завдання у кожному модулі- до 20 балів;
− модульна контрольна робота у кожному модулі - до 30 балів.
Підсумковим оцінюванням є залік.